Badania bakteriologiczne

Metodyka pobierania próbek mleka ćwiartkowego:

  • próbki oznaczyć numerem krowy i ćwiartką
    A - prawa przednia
    B - prawa tylna
    C - lewa przednia
    D - lewa tylna
  • wymię i strzyki umyć i osuszyć
  • strzyki zanurzyć na 30 s. w roztworze do przeddojowej dezynfekcj
    i osuszyć papierowym ręcznikiem
  • końcówki strzyków dokładnie zdezynfekować 70% alkoholem
  • pierwsze strugi mleka usunąć
  • w czasie pobierania probówkę trzymać ukośnie nie dotykając jej krawędzią strzyka,
    pamiętać aby nie zanieczyścić korka od probówki
  • po pobraniu ponownie zdezynfekować strzyki
  • pobrany materiał schłodzić do 4-5 ºC i w tej temperaturze przesłać do badań
  • Posiewy wydawane są w formie papierowej bądź w formie mailowej. Koszt wykonania posiewu jednej próbki jest uzależniony od ilości sprawdzanych antybiotyków i waha się od 20 PLN (10 antybiotyków) przez 30 PLN (20 antybiotyków). Istnieje możliwość sprawdzenia większej ilości antybiotyków - koszt jest ustalany indywidualnie.